Avocado, o sursa pentru frumusete!
Peru este, cel mai probabil, locul de origine al arborelui de avocado. Se crede ca pomul este nativ in aceasta tara. Arborele de avocado a fost cultivat de popoarele din Anzii Peruvieni inca de acum 8.000 – 9.000 de ani fiind cultivat extensiv in Peru chiar in ziua de azi. Poporul indigen din Guatemala foloseste in mod uzual fructul de avocado, frunzele uscate si cele proaspete, coaja fructului si scoarta arborelui si semintele in prepararea remediilor traditionale.Fructul are forma ovala (asemanatoare cu a unei pere), coaja verde-inchis sau brun-violacee, neteda sau aspra, mata sau stralucitoare (in functie de soiuri si gradul de maturizare), si dimensiuni destul de mari (aproximativ cat un cartof mare). Pulpa este galben-verzuie, cremoasa si are gust de alune. In interior se gaseste un sambure mare din care se extrage uleiul de avocado, folosit in cosmetica, dar exista si varietati de avocado de dimensiuni mici, fara samburi.
Contine vitaminele: A, B1, B2, B3, B6, C, E, PP, fosfor, fier, zinc, potasiu, cupru si magneziu, fibre, acid pantotenic, o cantitate mare de acizi grasi nesaturati, usor digerabili cat si 14 minerale, care regenereaza si stimuleaza cresterea. De asemenea avocado contine toti cei 9 aminoacizi esentiali pentru organism; hraneste, cicatrizeaza si remodeleaza tesutul conjunctiv.
Avocado - Beneficii asupra sanatatii si frumusetii
Recomandat pentru sanatatea inimiiAvocado contine acid oleic, grasime mononesaturata, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Este o sursa buna de potasiu, mineral care ajuta la reglarea presiunii sanguine. Potasiul ajuta la prevenirea hipertensiunii, bolilor de inima sau infarctului.
Asigura sanatatea optima
Contine si cantitati importante de carotenoide (zeaxantina, alfa-caroten, beta-caroten) plus tocoferoli (vitamina E).
Un studiu a aratat ca extractul de avocado care contine carotenoide si tocoferoli poate impiedica dezvoltarea celulelor cancerului de prostata. Insa, celulelor canceroase expuse doar la un carotenoid, luteina, nu le este stopata dezvoltarea.
Favorizeaza absorbtia carotenoidelor din legume
Cateva feliute de avocado adaugate in salata ta, nu numai ca ii va da acesteia un gust mai bogat, dar va ajuta si organismul sa absoarba carotenoidele oferite de legume. Adaugand avocado in salata vei mari absorbtia alfa-carotenului, beta-carotenului si luteinei de 7,2, 15,3 si respectiv de 5,1 ori mai mult, conform specialistilor.
O sursa importanta pentru frumusete
Specialistii au folosit de multa vreme uleiul si fructul de avocado, pentru tratarea in mod traditional a pielii, unul dintre motive este datorita compusilor chimici din avocado ce stimuleaza sinteza proteinei din piele, numit colagen, acolo unde este aplicat. Prezenta acestor elemente in uleiul de avocado permite netezirea ridurilor, revitalizarea tenului obosit si intinerirea pielii.
Uleiul de avocado este folosit in cosmetica pentru:
- revigorarea tenului imbatranit
- hidratarea tenului uscat sau descuamat
- ingrijirea gatului si decolteului
- ingrijirea zonei ochilor
- cicatrici si mici imperfectiuni ale pielii
- vergeturi preventive si curative
- transportarea mai adanca in piele a diverselor active cosmetice
- regenerarea parului uscat, deteriorat, afectat de chimicale;
- prevenirea caderii parului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu