De ce sa mancam fructe?
Pentru sanatatea ta, pentru ca te ajuta sa te feresti de boli si iti
asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale, pentru ca sunt
gustoase si de ajuta in acelasi timp sa iti mentii o silueta armonioasa.
Alimentatia reprezinta unul din cei mai importanti factori care
influenteaza sanatatea organismului uman. O alimentatie corecta asigura
functionarea normala a diferitelor organe, mentine si sporeste
capacitatea la efort, in timp ce o alimentatie incorecta duce la
scaderea rezistentei organismului, la aparitia unor boli, la scurtarea
vietii.
Pentru desfasurarea normala a activitatii zilnice si mentinerea starii
de sanatate organismul are nevoie de o anumita cantitate de energie si
de factori nutritivi completi (proteine, glucide, lipide, vitamine,
saruri minerale, apa. Acestia sunt obtinuti din alimente, fructele si
legumele ocupand un loc de seama ca sursa naturala de glucide, saruri
minerale alcalinizante, vitamine si apa.
Legumele si fructele consumate zilnic asigura o dieta echilibrata:
continutul de fibre va confera o senzatie de satietate, va vor reduce
pofta de macare dar in acelasi timp va ofera necesarul de energie prin
continutul lor bogat in fructoza.
Fructele si legumele sunt recomandate atat pentru profilaxie cat si
pentru tratarea a numeroase afectiuni: raceala, gripa, indigestii,
diabet, etc. Consumul regulat contribuie la reducerea secretiei
gastrice, unele au un usor efect laxativ iar altele sunt folosite pentru
a combate diareea.
Marul a
fost cunoscut ca pom fructifer inca din epoca de piatra. Pentru oamenii
de atunci, el constituia o importanta componenta a hranei zilnice.
Romanii au fost cei care l-au raspandit in Europa.
Cu numai 22 de varietati cunoscute, oferta era extrem de redusa in
Antichitate, in comparatie cu zilele noastre, cand exista peste 1100 de
soiuri. Trebuie adaugat, totusi, ca, din pacate, multe soiuri vechi, de
calitate foarte buna, au disparut, inlaturate de concurenta unor
varietati mai productive, plantate masiv in monoculturi, pentru profit
comercial.
Marul are in general 80 de calorii si contine fibre suficiente pentru a
intruni necesarul zilnic al omului. Dietele pe baza de mere scad riscul
bolilor de inima. Pe langa acest beneficiu, marul contine antioxidanti
care scad sansele de a face diabet si astm, fiind in acelasi timp si un
foarte bun pentru curatarea dintilor dupa masa.
Caisele.
Una dintre proprietatile de baza ale caiselor este aceea ca tonifica
sistemul nervos, motiv pentru care sunt recomandate in astenie fizica si
intelectuala, stari depresive, insomnii, nevroza, stres, oboseala.
Caisele ajuta mult digestia si prin proprietatile lor diuretice si
depurative, detoxifica organismul, ii sporesc reactiile naturale de
aparare, il fortifica si il regenereaza.
Caisele reprezinta o sursa importanta de beta-caroten, antioxidant care
este apoi transformat, de organism, in vitamina A. Fructele acestea
contin si Laetrile, substanta folosita in tratamentele alternative ale
cancerului. Caisele au fost considerate in vechime chiar si afrodisiace,
fiind mentionate si in “Visul unei nopti de vara”, de William
Shakespeare.
Banana
este una dintre cele mai vechi si mai cunoscute fructe din lume. Este
delicioasa, nu are samburi si poate fi gasita in orice sezon. Coaja sa
groasa este o excelenta protectie impotriva bacteriilor si a
contaminarii.
Banana este cunoscuta ca oferind o digestie sanatoasa si creeaza un
sentiment de intinerire. Bananele ajuta la retinerea calciului,
fosforului si azotului.
Bananele sunt o sursa importanta de potasiu, jucand un rol foarte
important in sanatatea muschilor cardiaci. Acestea pot preveni
hipertersiunea si complicatiile ei, jucand un rol important si protectia
impotriva ulcerului.
Murele
au o cantitate impresionanta de fibre, peste 10 grame intr-o singura
cana, precum si foarte multe substante antioxidante si chiar omega-3.
Murele au proprietati astrigente generate de continutul ridicat de
tanin. Acesta intareste tesuturile, amelioreaza sangerarile minore si
ajuta la tratarea diareei si a inflamatiilor intestinale. Consumul de
mure e indicat, din aceleasi motive, si pentru infectii usoare precum
iritatii ale gingiilor si dureri in gat. Tot datorita taninului, murele
sunt folosite pentru tratarea hemoroizilor.
Murele sunt pline de antocianine – responsabile pentru culoarea lor
intensa. Aceste substante au proprietati puternic antioxidante, fiind
sprijinite si de vitaminele C si E si de acidul elagic. Toate protejeaza
impotriva cancerului si a afectiunilor cronice, inclusiv a celor
cardiace. De asemenea, antioxidantii intarzie procesul imbatranirii,
indepartand sau ameliorand inclusiv bolile psihice.
Murele contin salicil, substanta activa regasita in aspirina. Prin
urmare, au efecte antiinflamatorii. Persoanele cu toleranta scazuta la
aspirina trebuie sa fie moderate in consumul de mure. Datorita
semintelor foarte mici, murele contin fibre solubile – precum pectina,
protejand astfel sanatatea sistemului digestiv si prevenind obezitatea.
Afinele
contin vitaminele A, B1, B2, C, E, F, PP si antioxidanti precum:
flavonoizi (pigmenti ce, printre altele, protejeaza organismul impotriva
infectiilor si ajuta la vindecarea tesuturilor), antocianina (care, in
combinatie cu vitaminele C si A, imbunatateste acuitatea vizuala si
circulatia vizuala la nivelul ochilor si sistemului nervos). De fapt,
afinele sunt campioane la continut de antioxidanti, intrecand orice alte
bobite. Fructele pot fi congelate si consumate pe tot parcursul anului.
Mai exista si alternativa fructelor uscate de afin, care se gasesc in
speta la plafar.
Afinele sunt cunoscute ca fiind insulina vegetala, datorita
continutului scazut de zaharuri. S-a dovedit insa ca extractul din
frunze poate scadea nivelul zaharului din sange (se impiedica astfel un
proces normal al ficatului). Din acest motiv, folosirea frunzelor nu
este recomandata pentru mult timp, pentru a nu afecta acest organ vital.
Fructele insa sunt recomandate si diabeticilor. Componentele lor nu
scad nivelul zaharului din sange, dar imbunatatesc calitatea venelor,
reducand astfel riscul aparitiei altor afectiuni legate de diabet sau
nu, cum ar fi ateroscleroza (depozitarea de calciu si grasimi in
artere).
Ciresele
contin cantitati mari de antioxidanti si pot avea efecte
antiinflamatoare, scazand si nivelul colesterolului si al
trigliceridelor. Dar contin si o cantitate semnificativa de melatonina,
un hormon cu efect direct asupra calitatii somnului, care coordoneaza
ritmul somnului de veghe.
Pe langa efectul de somnifer, ciresele mai actioneaza si asupra tenului.
Astfel inflamatiile de la nivelul pielii, aparute odata cu varsta,
dispar dupa o cura de cirese.
Medicii le recomanda in special persoanelor intre 30 si 40 de ani sa nu
evite consumul de fructe si sa se bucure de multiplele lor efecte, mai
ales ca pot fi consumate in orice forma: suc, prajitura, naturale sau in
salate.
Grapefruitul
scade colesterolul si are un puternic efect antimicrobian. Pe de alta
parte, acest fruct este interzis la cei care sunt intr-un tratament de
chimioterapie.
S-a dovedit ca grapefruiturile pot influenta nivelul grasimilor din
sange. O concentratie prea mare de substante grase, in special
colesterol si trigliceride, afecteaza sanatatea si poate duce la
infarct. Cu cat exista mai putin colesterol si trigliceride, cu atat
inima este mai sanatoasa si mai in siguranta.
De asemenea, s-a demonstrat ca grapefruiturile rosii sunt mai sanatoase
decat cele galbene, pentru ca au mai multi antioxidanti, intre care
antociani si flavonoizi.
Kiwi este un fruct cu o concentratie foarte mare de vitamina C, circa 74mg in fiecare fruct.
Kiwi este consumat in special in perioadele reci ale anului pentru
intarirea organismului. Kiwi contine foarte multa vitamina C (un fruct
de marime medie acopera nevoile zilnice ale unui adult), vitamina E (un
fruct asigura un sfert din aportul zilnic din vitamina E recomandat),
vitamina B2, vitamina B3, vitamina A, acizi organici si fibre.
Fructul este bogat in cupru, potasiu si magneziu, dar contine si alte
minerale: calciu, fosfor, fier, seleniu, zinc, acid folic. Trebuie
remarcat faptul ca un fruct kiwi contine mai mult potasiu decat o banana
si mai multa vitamina C decat o portocala.
Kiwi contine si luteina, o substanta care este apreciata din ce in ce
mai mult pentru eficacitatea ei in reducerea riscului de aparitie a
cancerului, a bolilor de inima si in prevenirea cataractei. Este
considerat a fi, dupa porumb, fructul cu cea mai bogata sursa de
luteina.
Cu toate ca este bogat in substante nutritive un fruct de kiwi are numai
45 calorii. El reprezinta un puternic antioxidant, intaritor al
sistemului imunitar cu mare eficacitate impotriva efectelor
imbatranirii. Consumul de kiwi reduce riscul producerii cancerului, a
bolilor de inima si previne formarea cataractei, care poate cauza
orbirea. El previne aparitia astmului si a alergiilor si participa la
refacerea structurilor lezate, intervenind in starile inflamatorii si in
vindecarea ranilor.
Are efect tonic asupra capilarelor si protejeaza arterele impotriva
depunerii placutelor de aterom. Fibrele de kiwi protejeaza impotriva
diabetului si a bolilor de inima. Spre deosebire de alte surse de
vitamina E, kiwi este un fruct sarac in grasimi. Avand doar 45 cal/100 g
si foarte multe fibre, reprezinta un fruct ideal pentru cazurile de
obezitate. Cuprul din kiwi este vital pentru cresterea copiilor,
intarirea oaselor, intarirea dentitiei, dezvoltarea cerebrala si
echilibrarea imunitatii. Fructul se consuma proaspat, taiat pe jumatate
si mancat direct din coaja cu ajutorul unei lingurite sau ca suc
natural.
Nu uitati ca semintele de kiwi sunt cele care incorporeaza toti
nutrientii – proteine, vitamine, minerale. Se poate face cura de kiwi
care consta in consumul a 100-250 g kiwi pe zi in cure de cate doua
saptamani. Se poate consuma dimineata inainte de masa sau chiar in
timpul mesei in amestec cu putina branza de vaci.
Mango
face parte dintr-o categorie numita “superfructe”. Acesta contine
vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina B6, vitamina K, precum si
alti 17 amino-acizi.
Aceste fructe sint considerate ingrediente potrivite pentru prepararea
de mincaruri dietetice si sanatoase, intrucit un mango nu contine decit
elemente nutritive pozitive – doar vitamine si minerale, fara
colesterol. Fructele de mango sint surse bogate in antioxidanti, in
special carotenoide si polifenoli. Antioxidantii sint substante ce ajuta
la “capturarea” radicalilor liberi, acestia din urma fiind un produs
secundar al procesului de oxidare a alimentelor. In egala masura,
fructele de mango au si un continut ridicat de fibre, specialistii
estimind chiar ca un mango de dimensiuni medii contine 40 la suta din
cantitatea zilnica de fibre de care are nevoie organismul uman. Acest
lucru inseamna ca aceste fructe ajuta la prevenirea bolilor
cardiovasculare si a anumitor probleme digestive si gastrice.
Portocala
este unul dintre cele mai bune cadouri ale naturii. Este cel mai
raspandit fruct dintre citrice. Este un fruct hranitor si delicios.
Exista mai multe tipuri de portocale. Ele cresc intr-un pom mereu verde,
cu frunze de un verde inchis si flori parfumate.
Portocala este o sursa bogata in vitamine cum ar fi vitamina A, B, C, in
calciu si de aceea este un fruct foarte bun pentru sanatate. Fata de
alte fructe, portocala este un fruct superior in ceea ce priveste
cantitatea de calciu. De asemenea aceasta contine sodiu, potasiu,
magneziu, cupru, sulf si clor.
Portocala este un aliment care se digera repede la fel ca si amidonul.
Zaharul continut de portocale este imediat absorbit in sange. Produce
caldura si energie in corp imediat dupa ce a fost mancata.
Utilizarea regulata a portocalelor previne raceala obisnuita si
tendintele de a sangera. Cel care mananca portocale in mod regulat este
sanatos si puternic. Portocala contribuie la longevitate. Sucul de
portocale, fata de celelalte sucuri, este mult mai potrivit pentru toate
varstele si exista avantajul ca poate fi dat in tratarea tuturor
bolilor.
ULEIUL DE MASLINE vs. ULEIUL DE FLOAREA SOARELUI
Uleiul
de masline formeaza un scut de protectie pentru organism, aparandu-l de
infectii si ajuta la regenerarea tesuturilor. Acesta este foarte bine
tolerat de stomac. De fapt, functia sa de protectie are efecte benefice
impotriva gastritei si ulcerului. Reduce in mod consecvent colesterolul.
Prin faptul ca favorizeaza digestia, ajuta la absortia elementelor
nutritive, in special a vitaminelor si sarurilor minerale. Are un efect
pozitiv asupra constipatiei.
Uleiul de masline este un leac universal, potrivit tuturor varstelor.
In tara noastra, uleiul din floarea soareluieste consumat in proportie
80%, in vreme ce uleiul de masline este preferat de doar 1,6% dintre
romani, potrivit unui studiu realizat anul trecut de institutul de
cercetare Nielsen.
Uleiul de floarea soarelui este preferat, in principal, datorita
pretului redus. In Grecia, Italia, Spania si Portugalia, predominant
este uleiul de masline. In Polonia, cel mai consumat este uleiul de
rapita, iar in Slovenia popular este uleiul de dovleac presat la rece.
In lume, cel mai mare consum este de ulei de soia, apoi de palmier si de
rapita, uleiul de floarea soarelui plasandu-se abia pe locul patru.
PAINE ALBA vs. PAINE INTEGRALA
Majoritatea
romanilor consuma la fiecare masa paine alba. Ceea ce nu stiu ei insa,
este ca painea alba este foarte daunatoare pentru sanatatea
oragnismului.
Painea alba reprezinta de fapt o combinatie bizara intre partea cea mai
putin hranitoare a grauntelui de grau si un numar de substante chimice
artificiale, dintre care unele sunt chiar daunatoare. Dubla rafinare a
bobului de grau are ca rezultat scaderea la jumatate a valorii nutritive
a painii albe.
Efectul nociv pe care painea alba il are asupra organismului reiese
foarte clar din modul in care ea este fabricata. Bobul de grau contine
calciu, magneziu, fosfor, aproape toate vitaminele B, antioxidanti
precum vitamina E, celuloza, fibre. In coaja lui exista aminoacizi
esentiali, proteine ce nu pot fi sintetizate de organism si ar trebui
consumate ca atare. Toate acestea dispar insa in urma procesului de
fabricare a fainii albe, pentru ca dubla rafinare a bobului de grau are
ca rezultat scaderea la jumatate a valorii nutritive a fainii.
Practic toate partile hranitoare din grau sunt indepartate, pe masa
noastra ajungand doar glutenul si amidonul. Mai mult, fabricantii adauga
si numeroase substante artificiale. In procesul de fabricare a painii,
se adauga propilen glicol pentru mentinerea culorii albe, acidul
diacetiltartaric si sulfat de calciu, pentru a facilita framantarea
bucatilor mari de aluat.
Nutritionistii
sustin ca niciun tip de paine nu este 100% sanatoasa, insa exista
feluri mult mai sanatoase decat painea alba. Astfel, daca o felie de
paine alba contine un sfert de gram de fibre, una de paine integrala
contine 2 grame, iar unele tipuri de paine, obtinute din mai multe
cereale, contin pana la 33,5 g de fibre pentru fiecare felie. Practic ar
trebui sa mancam opt sau chiar mai multe felii de paine alba pentru a
obtine aceeasi cantitate de fibre care se gaseste intr-o singura felie
de paine integrala.
O paine cu adevarat sanatoasa, sustin specialistii, este orice paine
obtinuta din faina integrala. Aceasta paine are o valoare nutritiva
dchiar si de patru ori mai mare decat painea alba obisnuita. Fibrele
alimentare scad nivelul colesterolului din sange si protejeaza impotriva
anumitor cancere, boli cardiace, impotriva constipatiei, a
diverticulozei, a herniei hiatale, a hemoroizilor, a varicelor si a
diabetului zaharat. Daca romanii ar reinvata, treptat, sa consume paine
integrala, ar face un pas urias catre o alimentatie sanatoasa.
UNT vs. MARGARINA
In
incercarea de a adopta un stil de viata sanatos ne confruntam deseori
cu o alegere dificila: unt sau margarina? Parerile sunt impartite pe
acest subiect. Untul, consumat zilnic creste colesterolul, insa nu
trebuie exclus din alimentatie. Margarina de asemenea. Care este insa
cea mai sanatoasa varianta? Specialistii sunt de parere ca, intre unt si
margarina, este mai sanatos sa consumam untul. Margarina este o grasime
pe care nu o gasim in natura. Ea reprezinta de fapt o combinatie de
uleiuri vegetale si grasimi prelucrate industrial. Organismul nostru
tinde sa acumuleze aceste grasimi sub forma lipoproteinei de densitate
joasa sau a colesterolului rau. Uleiurile utilizate pentru producerea
margarinei sunt uleiuri vegetale naturale, precum uleiul de floarea
soarelui, de rapita, de soia sau de in oleaginos. Aceste uleiuri contin
in mod natural vitaminele E si acizii grasi esentiali, Omega 3 si Omega
6, utile organismului. Dar, cele doua modalitati chimice de producere a
margarinei, hidrogenarea partiala si interesterificarea, fac ca untul sa
fie un produs mult mai sanatos, pentru ca este produs din grasime
animala si este natural.
Ambele
produse au aceeasi cantitate de calorii, insa untul este mai bogat in
grasimi decat margarina: 8 grame, fata de 5 grame pe care le are
margarina. Nutritionistii sustin insa margarina este un aliment nociv
pentru sanatatea copiilor, a femeilor insarcinate si a persoanelor in
varsta. Astfel, untul este alegerea sanatoasa. Se impun si aici insa
anumite conditii. Trebuie sa fim extrem de atenti la calitatea
produsului, la termenul de valabilitate, dar si la cantitatea consumata.
Untul 100% natural, numit si unt clarificat, contine 99 la suta
grasime. El este recomandat pentru consum persoanelor sanatoase, care au
activitate fizica regulata, insa in cantitati mici, maxim 40 de grame
pe zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu