e natural sa fi frumoasa

vineri, 2 noiembrie 2012

Argila si beneficiile acesteia asupra frumusetii

Vechii egipteni o foloseau pentru principiile sale purificatoare, la fel si grecii, romanii si chinezii care ii cunosteau proprietatile remarcabile. Dupa reteta renumitei imparatese Nefertiti, isi intindeau pe corp argila amestecata cu uleiuri volatile si stateau asa cateva ore. Efectul era uimitor: argila le facea pe femei atat de atragatoare, incat barbatii le cadeau la picioare. Cu ajutorul argilei egiptenii conservau mumiile, iar romanii o foloseau in timpul spalatului. In vechile papirusuri au fost gasite nenumarate retete.

Cu numai cateva decenii in urma cercetatorii au inceput sa se gandeasca serios la mijloacele naturale de tratament. Cercetarile au aratat ca argila contine practic toate microelementele si substantele active din punct de vedere biologic si concentreaza raze electromagnetice. In ea se afla o mare cantitate de radiu - un element chimic radioactiv care are caracteristici naturale unice. Argila concentreaza in ea magnetismul soarelui, aerului si apei. Ea contribuie la regenerarea tesuturilor, la remineralizarea organismului (absorbtia sarurilor), la eliminarea toxinelor, a gazelor, are proprietati antitoxice, antiseptice, antibacteriologice si de conservare.

Medicina moderna redescopera proprietatile extraordinare ale acestui pamant miraculos. De aceea, o descoperim intr-o multime de produse cosmetice bio.

Argila este un remediu inteligent, caci este dotata cu „inteligenta” naturii. Ea actioneaza exact acolo unde este nevoie, gaseste exact locul afectat si se concentreaza pentru a distruge „raul”. Singura sau in amestec cu alte ingrediente, argila poate purifia, tonifia, curata, cicatriza si hrani orice tip de piele.

In natura se gaseste sub diverse sortimente: argila verde frantuzeasca, argila alba, albastra, galbena, rosie, verde si gri; cea mai buna (in sensul continutului de informatii si energii benefice) fiind cea galbena, avand cel mai mare continut de fier, magneziu si calciu, urmata de argila roz si cea rosie.

Argila verde frantuzeasca
Extrasa din cariere de roci solide din Franta, este uscata de soare, 100% naturala si fara miros. Argila verde frantuzeasca, cunoscuta si sub numele de argila de mare, absoarbe foarte bine, practic “bea”, uleiurile, substantele toxice si impuritatile din piele. Actiunea sa tonifianta stimuleaza pielea prin transportul de sange proaspat la celulele lezate ale pielii, revitalizand tenul si inchizand porii.

Argila Roz
Argila roz sau French Pink Clay tonifica, emoliaza, elimina celulele moarte, curata porii, intinde pielea, este antiacneica.

Argila alba
Cunoscuta si ca argila caolin, este una dintre cele mai versatile argile, dar si una dintre cele mai usoare argile cu uz cosmetic. Se gaseste des in preparatele pentru ingrijirea pielii si in produsele cosmetice datorita naturii ei delicate, continutului de minerale, proprietatilor de absorbtie si capacitatii de a "repara" mirosuri.

Argila galbena
Este benefica in cazul pielii normale si a pielii grase foarte sensibile. Bogata in minerale, argila galbena stimuleaza si reoxigeneaza celulele si tonifiaza pielea.

Argila rosie
Recomandata persoanelor cu piele normala, uscata si sensibila. Bogata in oligoelemente aceasta argila este reechilibranta si reda luminozitate pielii. De asemenea, este recunoscuta si pentru ameliorarea circulatiei sangvine. Culoarea rosie este data de oxizii de fier.

Argila verde
Este indicata persoanelor cu piele normala, mixta si grasa. Este foarte eficienta in absorbtia si regularizarea excesului de sebum. De asemenea, este utilizata si ca masca pentru pielea capului pentru a regla producerea de sebum a parului cu tendinta de ingrasare. Cu rol de agent absorbant al impuritatilor, argila verde este remineralizanta, revitalizanta, regeneranta a zonelor fragilizate.

Argila albastra
Argila Albastra de Raciu se afla in acest moment pe primul loc in privinta concentratului de minerale si oligoelemente, avind cel mai bun efect in tratamentul cosmetic sau al diferitelor boli, conform analizelor efectuate fiind cea mai pura si mai eficienta argila tamaduitoare din lume, fiind in principal un multimineral.

Eficienta mare pe care o are in majoritatea afectiunilor face din terapia cu argila un tratament naturist de exceptie. ...inapoi la rezumat

Coada Soricelului

Coada-soricelului este o planta medicinala careia nu putem sa nu-i rezervam un loc in viata noastra. Desi ea constituie sprijinul nostru de baza in unele maladii grave, este considerata in primul rand o planta de leac pentru femei. Totodata, este si una din plantele cu cea mai indelungata "cariera medicala" de pe teritoriul Romaniei, dovezi arheologice aratand ca ea era folosita in scopuri rituale si terapeutice cu cel putin patru-cinci mii de ani in urma.

Este inalta pana la 80 cm, avand doua feluri de tulpini aeriene: unele mai groase florifere, foliate, ramificate la partea superioara si care se termina cu capitule formate din flori mici si altele sterile purtand numai frunze. Frunzele sunt alterne, penat - sectate, mai mult sau mai putin paroase si cu miros slab aromat si gust astringent. Florile sunt grupate in capitule ovoide reunite la randul lor in corimb la extremitatea tulpinei. Fiecare capitul contine 5-6 flori marginale pentamere, de culoare alba, uneori rozapana la rosie.

Coada-soricelului este o planta care iubeste in mod special lumina soarelui, de care are nevoie din abundenta, in rest, fiind foarte rezistenta la lipsa de umiditate, la conditiile de sol si la temperaturi (rezista la cele mai puternice canicule, dar si la gerul iernii). O gasim pe pajisti, prin fanete, pe marginile raurilor si ale paraielor, pe langa drumurile de tara si in locurile virane. Se culege pe vreme uscata, de preferinta in miezul zilei, cand are concentratia maxima de uleiuri volatile.

Compozitie chimica: acid achileic, aconitic, ascorbic, valerianic, palmitic, stearic, miristic, oleic, folie, acid linoleic, probionic, succinic, urme de acid salicilic, cafeic, alcool etilic, metilic, flavone, ulei eteric, maltoza, zaharoza, glucoza, arabinoza, galactoza, dextine, aminoacizi, proteine, acid formic, auteic, taninuri, substante anorganice cu elementele chimice fier, cadmiu, nichel, mangan, zinc, cupru, siliciu si calciu. Substantele sunt concentrate in inflorescenta, apoi in frunze, mai putin in tulpina si radacina.
Coada-soricelului este folosita in tratarea numeroaselor boli. Cele mai eficiente rezultate le are insa in cadrul afectiunilor ginecologice. Acestea pot fi indepartate sau ameliorate cu ceaiuri, tincturi sau bai de coada-soricelului.

Planta are proprietati antiinflamatorii, calmante, astringente, aseptice care limiteaza procesul inflamator, distruge microorganismele, diminueaza secretiile si favorizeaza cicatrizarea. De asemenea este foarta utila pentru ingrijirea frumusetii. Pentru un ten sanatos pot face bai de abur cu ceai de coada soricelului. In plus, aceasta planta este buna si pentru parul gras. "De multe nenorociri ar fi curatate femeile, daca ar recurge din cand in cand la coada-soricelului!" Preotul Kneipp ...inapoi la rezumat

Musetelul din gradina in slujba frumusetii tale

Musetelul, numit in unele locuri romanita, matricea sau moruna, este una dintre cele mai vechi si folosite plante medicinale. Numele din botanica al acestei plante este Matricaria, derivat din termenul latin "matca/uter", deoarece pe vremuri a fost folosit pentru tratarea unor afectiuni ale femeilor. Musetelul deriva si din vechea greaca si se traduce "mar de pamant", asta referitor la aroma de fructe.

Descrierea musetelului

Musetelul este o planta scunda, atingand inaltimea de 20-60 cm, mult ramificata si cu frunze de 2-3 ori penat sectate, cu segmente lineare. Florile sunt grupate in capitule terminale. Marginea fiecarui capitul este ocupata de flori albe, ligulate, femele, iar in regiunea lui centrala se gasesc numeroase flori tubuloase, hermafrodite, galben-aurii, cu corola cu 5 dinti si antroceul din 5 stamine cu anterele concrescute. Receptaculul capitulului plan la inceputul infloririi devine conic si gol la interior, ceea ce permite sa deosebim florile de musetel adevarat, de florile recoltate de la specii inrudite si lipsite de proprietati terapeutice.

Locuri de crestere

Musetelul este raspandita in intreaga Europa mai ales in zona centrala si meridionala, in Asia Centrala si zona sudica a Siberiei, in Asia Mica, in America de Nord si in Australia. In cultura s-a extins intr-o serie de tari ca Germania, Ungaria, Iugoslavia, Rusia, Bulgaria, Romania etc.

Musetelul este o planta erbacee, anuala, spontana, ce creste din zona de ses pana in cea monatana, in intreaga tara, prin fanete, poieni, margini de paduri, margini de ogoare, pe langa drumuri si cai ferate, pe langa locuintele oamenilor, cu predilectie pe soluri nisipoase usoare. Planta infloreste din luna Mai pana la sfarsitul lunii Iulie.

Recoltarea musetelului

Florile de musetel se culeg in zile insorite si in timpul pranzului. Ele trebuie uscate la umbra, in locuri curate si bine aerisite, intinse in strat subtire pe o panza curata sau pe o hartie alba. In timpul uscarii se intorc din cand in cand pentru a nu se innegrii. Florile nu trebuie sa transpire, sa mucegaiasca sau sa fermenteze. Florile uscate se pastreaza in pungi de hartie sau cutii de carton. Borcanele si pungile de plastic sunt contraindicate caci in ele plantele transpira.

Proprietatile musetelului

Musetelul este tonic, bitter, stimulator, aromat, analgezic, antispasmodic si medicament pentru stomac. Este folosit in general pentru uz extern pentru a grabi vindecarea si a trata inflamatiile, iar cu uz intern pentru tratarea febrei, derajamente stomacale, anxietatea si insomnia.

Florile de musetel se folosesc si in cosmetica, pentru tenurile uscate si ridate se pun comprese cu infuzie pe fata, pentru tenurile iritate si inrosite se pun comprese cu infuzie dintr- o lingura de flori la o cana cu apa clocotita , lasata acoperita 30 minute, pentru tenurile grase se pot face bai de aburi cu infuzie din doua lingurite flori la o cana cu apa in clocot.
Se foloseste foarte des si in compozitia sampoanelor pentru luciul oferit parului.

Dintre toate uleiurile esentiale musetelul este cel mai cautat de toata lumea. Mirosul sau dulce incanta pe toti si are efecte calmante pentru muschii obositi.

Musetelul este o adevarata comoara. Folositi-l cu grija si va va aduce numai beneficii. Asa cum a fost folosit timp de secole cu rezultate spectaculoase si de acum incolo va fi la fel de mult utilizat, mai ales ca in fiecare zi se descopera o noua utilitate pentru el. ...inapoi la rezumat

Lavanda

Cine nu se simte atras de mireasma lavandei, un parfum delicat, discret, care transmite o stare de liniste, seninatate si reverie. Lavanda este o planta cu proprietati uimitoare de vindecare si infrumusetare.

Originea lavandei

Lavanda este prin excelenta o planta europeana, originara din zona Alpilor, unde creste spontan, pe pajisti intinse de la poalele muntilor si pana la altitudini de 1700 de metri, imbalsamand aerul cu un miros de neconfundat. Raspandirea acestei plante in intreaga Europa s-a facut cu sute de ani in urma, cand a patruns, prin Marea Britanie, pana in zonele indepartate ale Rusiei orientale. Pe campurile franceze, nu este cultivata lavanda obisnuita, adica Lavandula, ci un hibrid ce produce celebrul ulei, denumit Lavandin.

Descrierea lavandei

Lavandula este un subarbust cu o inaltime de pana la 50 cm cu tulpini subtiri si lemnoase, frunze mici de un verde-cenusiu, flori liliachii-rosietice si cu radacina lignificata, groasa pana la 2-3 cm.
Tulpina ramificata puternic la baza, formeaza o tufa aproape globuloasa, semisferica, inalta de 30-70 cm sau mai inalta.
Ramificatiile care poarta inflorescentele sunt lungi de 25-35 cm si prezinta frunze numai in partea inferioara. Florile de tipul bobiatelor, cu miros aromatic datorita glandelor oleifere, sunt grupate intr-o inflorescenta speciforma. Fructele sunt 4 mucule, situate la baza caliciului persistent, cu suprafata bruna sau cenusie, neteda si lucioasa. Greutatea a 1000 de seminte este de 0,873 g.

Compozitia chimica

Ulei volatil cu miros placut, constituit din acetat de linalol, geraniol, linolol in stare libera, valerianat de linalol, boreol, cumarina, substante amare, hernianrina, cineol, nerol, furfurol, alfa pimen, criofilen. Cel mai important component al uleiului volatil este un alcool olifalic linaloolul (pana la 60%) si acidul acetic. Substante amare, tanin, cineol, principii amare, substante minerale.

Efectele lavandei

lLavanda sau levantica este cunoscuta pentru efectele sale sedative si calmante. In 2001, cercetatorii japonezi au descoperit ca aroma de lavanda reduce stresul psihic, ea fiind astfel utila in tratamentul depresiei, anxietatii si al durerilor de cap provocate de tensiune. Planta are si alte proprietati valoroase, precum actiunea antispastica.
Amelioreaza digestia, elimina flatulenta si stimuleaza secretia biliara. Se considera ca poate fi benefica in unele tipuri de astm. Lavanda este antiseptica si antibacteriana: actioneaza asupra unor infectii minore ale pielii, a muscaturilor de insecte si a arsurilor. Lavanda se foloseste in baile terapeutice pentru tratarea problemelor circulatorii; este capabila sa usureze durerile reumatice, avand si actiune antipiretica.

Lavanda si frumusetea

In cosmetica este foarte indicata nu numai pentru efectul deosebit de puternic al uleiului ci si pentru efectele care le are asupra organismului. Esenta de lavanda este atat de puternica incat doar cateva picaturi presarate pe o sursa de caldura va face sa se simta un miros placut si discret. De aceea ea este folosita si in industria parfumurilor in formulele prepararii apei de colonie, lotiunilor si deodorantelor.
Uleiul de lavanda este deosebit de apreciat in creme si lotiuni anti-imbatranire, motiv pentru care recomandam folosirea acestuia in tratamentele si mastile de fata pentru ten uscat.
Un masaj al scalpului cu lavanda face minuni impotriva caderii parului si ajuta la cresterea mai rapida a acestuia, intocmai precum uleiul de catina.

Alte utilitati ale Lavandei

Se obisnuia sa se presare lavanda prin cuferele cu haine, pentu a metine prospetimea materialului si a preveni, totodata, aparitia moliilor. Pana si medicina veterinara se bucura de efectele terapeutice ale aceste flori de gradina. Ea stimuleaza pofta de mancare a animaleleor si este buna in tratarea articulatiilor dureroase la animale.

Asadar, daca iti doresti frumusete, sanatate si relaxare foloseste produse cosmetice pe baza de lavanda sau achizitioneaza o sticluta cu ulei natural extras din lavanda. ...inapoi la rezumat

Urzica

Cu aspectul sau, ne tine la distanta, dar trebuie sa trecem peste amintirile dureroase. Urzica este curativa incepand de la radacina, continuand cu tulpina si frunzele si terminand cu florile. Inca din antichitate se bucura de multa apreciere. Cuvantul "Urtica" provine de la latinescul "urere" (a arde), facand aluzii la perii urticanti ce acopera planta.

Structura si compozitia

Urzica este o planta erbacee, perena, ce creste pe langa case, garduri, in locuri gunoite cu mult azot, pe malul apelor, in taieturi de padure. Sunt raspandite pe tot globul cu exceptia regiunii arctice si a centrului si sudului Africii. In Romania se intalneste in intreaga tara din zona de campie pana in cea montana. Infloreste din iunie pana toamna tarziu.

Recoltarea urzicii

Ele se culeg numai din zone nepoluate, din zone in care pamantul nu contine substante daunatoare. Astfel urzicile culese de la marginea drumului sau de langa case pot contine plumb care este toxic pentru organism. Atentie deci de unde le cumparati caci trebuie sa stiti de unde sunt culese.

Ce contine urzica

Urzicile contin un numar mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc. Datorita acestui bogat continut ele sunt folosite ca aliment precum si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui.

Beneficii multiple

Urzica este recunoscuta pentru actiunea ei benefica asupra organismului uman, si anume: Vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului. Elimina starea de anemie. Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor. Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronhice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Combate tusea.

Stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. Stimuleaza totodata peristaltismul intestinal si digestia. Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Actioneaza impotriva viermilor intestinali. Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor; fluidifica sangele. Scade glucoza in sange.

Urzica si frumusetea

Primele frunze de urzica, bogate in clorofila, substante azotoase si vitamine pot fi folosite cu succes in cosmetica. Infuzia preparata din acestea ajuta la refacerea tesuturilor degradate prin aplicarea pe piele a compreselor muiate in infuzie calduta. In tratamentul tenurilor grase, mai ales al celor afectate de acnee, infuzia de urzica usuca cosurile si hraneste pielea. Dar, urzicile sint utilizate si in combaterea matretii si intarirea radacinii parului.

Consumata ca aliment sau preparata sub forma de ceai, macerat sau tinctura, urzica este o arma secreta in lumea plantelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu