e natural sa fi frumoasa

vineri, 2 noiembrie 2012

Galbenele - Calendula officinalis

Denumita popular si "filimica" este originara din regiunile mediteraneene si vestul Asiei, specia s-a raspandit aproape in toata Europa ca planta ornamentala. In Romania se cultiva in toate zonele agricole. Are o tulpina inalta de 40-80 cm, bogat ramificata, pubescenta, cu miros balsamic puternic.

Planta se cultiva din samanta, iar daca a fost insamantata o data, apoi se inmulteste singura de la an la an. Este o planta anuala are nevoie din plin de soare . Se culeg numai florile, prin rupere cu mana, in zilele uscate si insorite. Uscarea se face la umbra, in locuri bine aerisite, in strat foarte subtire. Dupa uscare florile se pastreza in pungi de hartie, in locuri lipsite de umiditate si fara lumina.

In vechime era supranumita si „floarea ploilor“, deoarece atunci cand nu se deschidea dimineata (intre orele 6:00 si 7:00) – era semn ca va ploua in acea zi, cu tunete. A fost cunoscuta din antichitate de catre romani, greci, egipteni, arabi si hindusi. Pentru antici, florile de galbenele daruite unei persoane simbolizau o dragoste stabila.

In Evul Mediu, cand sofranul, destul de scump in Europa, era folosit drept colorant alimentar, populatia mai saraca folosea o fiertura din petalele ei pentru coloratul colacilor.


Compozitie chimica

Saponozide, steroli, taninuri, alcooli triterpenici, mucilagii, carotenoide (cca. 3%), flavonoizi si glicozizi flavonici, ulei volatil (cca. 0,02%), substante amare, urme de ulei volatil (sesquiterpene oxigenate), vitamina C, acid malic, substante proteice si saruri minerale (Mn etc.)

Utilizare

In terapii medicinale, galbenelele se utilizeaza sub forma de infuzie, pentru uz intern in primul rand - tinta fiind ulcerul si gastritele. Preparatele fitoterapeutice din galbenele sunt utile in tulburarile de ciclu menstrual, in afectiunile hepatice si afectiunile biliare.

Principiile active din galbenele se preteaza pentru tratarea locala a plagilor de diverse origini, a intepaturilor de insecte, a degeraturilor si arsurilor, a infectiilor localizate ale pielii, a plagilor care se vindeca greu - plagile atone -, in terapia acneei precum si pentru ameliorarea tenurilor uscate.

Extractul din galbenele este folosit in tratamentul pe cale naturala al giardiozei, iar dupa unii autori este util ca adjuvant in tratamentul ulcerului gastric si ulcerului duodenal.

Galbenelele si frumusetea

Depigmentari - crema de galbenele aplicata de doua ori pe zi ajuta la recapatarea pigmentatiei normale, dupa contactul cu substante chimice sau cu radiatii, care provoaca aparitia unor pete pe piele.


Arsuri solare - se foloseste uleiul de galbenele care ajuta la vindecarea rapida, reduce senzatia de durere si usturime. Pentru cicatrizarea estetica a arsurilor de gravitate mica si medie se folosesc compresele cu tinctura de galbenele diluata cu apa distilata in proportie de 1:3 - 1:5. ...inapoi la rezumat

Mierea, sanatate si frumusete

Mierea este obtinuta din nectarul florilor, printr-o prelucrare speciala in organismul albinelor. Utilizata, inca din antichitate, de regina Egiptului, Cleopatra, mierea reda pielii aspectul frumos si sanatos, fiind excelenta si pentru anotimpurile reci.

Mierea contine dextroxa, levuloza, zaharoza, dextrina, maltoza si alte zaharuri rare cat si acid formic, acetic, malic, citric, aminoacizi, carotina si pigmenti xantofilici, precum si factori antibiotici. Mineralele care se gasesc in miere sunt: fier, cupru, mangan, siliciu, clor, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, aluminiu, magneziu etc.

Mierea si frumusetea

Expertii ne recomanda sa utilizam mierea de albine 100% naturala ca si tratament obisnuit si frecvent pentru frumusetea ta. Deoarece frigul este agresiv pentru piele, par si buze, mierea de albine este solutia cea mai ieftina si eficienta care te ajuta sa te simti frumoasa in orice anotimp.

Mare atentie! Nu orice miere de albine functioneaza, trebuie sa fie 100% naturala fara alte adaosuri sau tratamente. Numai aceasta poate sa impiedice uscarea pielii si sa mentina sanatatea parului.

De ce mierea de albine?

1. Este cel mai bun hidratant natural.
2. Este un umectant, insemnand ca atrage si retine umiditatea.
3. Are actiune antiiritanta, fiind un remediu excelent pentru pielea uscata.
4. Majoritatea produselor cosmetice de astazi au in compozitia lor miere de albine.

Beneficiile mierii nu sunt doar in domeniul cosmeticii, ci si tratamentele in diferite afectiuni, in cazuri precum: dureri, infectii si boli. Gratie, proprietatiilor sale: energetice, tonifiante, sedative, laxative, antiseptice si emoliente, mierea poate fi utilizata pentru: a inlatura oboseala, ameliora digestia, pentru a imbunatatii rezistenta fizica si pentru a suplinii deficientele alimentare.

Mierea consumata constant contribuie la mentinerea unei sanatati depline a organismului uman, reflectata in armonia aspectului exterior.

In ceea ce priveste modul de utilizare a mierii de albine, trebuie sa retinem cateva reguli. Se pot consuma cantitati foarte mari de miere, pana la 200g pe zi, fara a se produce vreun fel de tulburari. Totusi ratia medie zilnica este de 50g, pentru a preveni o eventuala supra excitare a organismului si predispozitie spre diabet. Fiecare prin experienta isi poate regla aceasta cantitate functie de anotimp sau predispoziti.

Mierea poate fi consumata simpla sau in combinatie cu alte alimente: cafea, ceai (cu conditia ca acesta sa nu fie prea cald), fructe, grau incoltit, tarate de cereale, sucuri de fructe si legume, oua crude, branza dulce, prajituri si torturi. Inlocuirea zaharului este o mare realizare, benefica celui care alege acest lucru. Mierea nu trebuie sa provina de la albine care au fost hranite cu zahar sau siropuri artificiale in timpul recoltarii nectarului....inapoi la rezumat

Uleiul de masline, "Aurul lichid"

Simbol istoric al pacii si al gloriei si baza a dietei mediteraneene, uleiul de masline este un leac universal, potrivit tuturor varstelor. Proprietatile curative ale uleiului de masline sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri.

Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. El contine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati 85%, acizi grasi saturati 15%, trigliceride, clorofila etc. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline.

Tipuri de ulei de masline

Caracterizarea uleiurilor conform normativelor CEE se face in functie de parametrii chimici (aciditate, numar de peroxizi, absorbire raze ultraviolete) si un "Panel Test" intocmit de degustatori profesionisti. Astfel, reiese urmatoarea clasificare:
• Ulei de masline extra virgin (Extravirgin Olive Oil) – pastreaza aroma naturala a fructului, avand o aciditate mai mica de 0,8%;
• Ulei de masline (Olive Oil) - amestec intre uleiuri de masline rafinate si uleiuri de masline virgine. Trebuie sa aiba o aciditate mai mica de 1% si sa respecte standardele in vigoare;
• Pomace Olive Oil - amestec intre Pomace Oil Rafinate si Virgin Olive Oil. Are o aciditate care nu depaseste 1% si se conformeaza standardelor caracteristice. De fapt, aceste uleiuri conform normelor CEE, nu pot fi numite "uleiuri de masline".

Uleiul de masline este un ingredient folosit adesea in foarte multe produse cosmetice. Astfel, el devine un prieten de nadejde al femeii, ajutand-o sa-si pastreze frumusetea si prospetimea.

Bun pentru parul care si-a pierdut sanatatea

Uleiul de masline este excelent si pentru par, indiferent de starea de sanatate a acestuia. Il poti folosi in scop preventiv sau ca pe un remediu la indemana.

Poti umezi pieptanul cu ulei de masline si te poti pieptana ulterior, pentru un look mai "docil", mai ales daca parul tau este salbatic de felul sau. Un pic de ulei in zilele de iarna sau in cele umede va hidrata podoaba ta capilara.

Pentru o piele matasoasa

Uleiul de masline e folosit de secole pentru a reda frumusetea pielii. Este un foarte bun hidratant, mai ales datorita acidului linoleic continut, un compus care previne evaporarea apei.

Potrivit lui Leslie Baumann, autor al unei lucrari pe tema sanatatii pielii, consumul de masline si ulei de masline pastreaza o piele sanatoasa. Insa la fel de bine, uleiul de masline poate fi aplicat pe piele sau chiar in cada, atunci cand faci baie.

In afara faptului ca te ajuta sa ai o piele frumoasa, uleiul de masline contine cel putin patru antioxidanti care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care duc la imbatranirea pielii si la cancerul de piele. In cadrul unor experimente pe cobai, soarecii care au fost tratati cu ulei de masline nu s-au mai imbolnavit de cancer odata ce au fost expusi la ultraviolete. Uleiul de masline este excelent si dupa ras. De fapt, o parte dintre produsele destinate barbatilor au la baza uleiul de masline.

Uleiul de masline poate fi folosit cu incredere si in cazul cuticulelor unghiilor. Poti aplica ulei de masline si apoi da unghiile cu oja.

Pentru buze

Foloseste uleiul de masline pe post de balsam. Daca buzele tale sunt uscate, crapate atunci uleiul este cel mai bun hidratant. Poti sa-ti faci propriul balsam, folosind ulei de masline si ceara de albine topita, in care sa adaugi si o picatura de ulei esential, daca iti doresti o aroma.
...inapoi la rezumat

Lamaia si beneficiile acesteia asupra frumusetii

Lamaiul este unul din cei mai vechi pomi fructiferi cultivati si este originar din India. Astazi lamaiul creste in zonele cu clima subtropicala in toata lumea in special Florida (SUA) si zona mediteraneana.
Fructul contine un complex de vitamine si minerale cum ar fi: B, C, P, calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu si zinc si este considerat fructul cel mai bogat in vitamina C.
Timp de secole, lamaia a fost unul dintre cele mai pretioase si eficiente ingredinete incluse in tratamentele cosmetice. Astazi, lamaile pot fi cumparate de la orice magazin sau, si mai bine, pot fi cultivate in propria curte sau casa. Motivul pentru care acest fruct nu s-a demodat, in ciuda concurentei asiduue, este unul foarte simplu: este bogat in nutrienti si vitamine care au grija de frumusetea noastra.

Ca si efecte in infrumusetare, putem cita urmatoarele: ajuta la eliminarea celulitei prin intensificarea arderilor lipidice si cresterea tonusului vascular, iar produsele dermatologice si cosmetice pe baza de lamaie au efecte de curatare a pielii si parului, efecte astringente si tonifiante. Confera stralucire tenului si ajuta la calmarea iritatiilor. Lamaia are, de asemenea, un important rol anti-matreata, asa ca puteti folosi cu incredere produse cosmetice de ingrijire a parului pe baza de lamaie si va veti bucura de efectele lor.

Una dintre cele mai mediatizate actiuni ale vitaminei C in ultima vreme este efectul antiimbatranire. Acest efect este realizat prin acidul citric, care in organism este transformat in citrati (saruri ale acidului citric), capatand rol de sistem-tampon (asemanator bicarbonatului) in organism si ajutand la alcalinizarea ph-ului ( paradoxal la prima vedere - un acid ajuta la alcalinizarea ph-ului), in acest fel asigurandu-se un echilibru la nivelul intregului organism si o buna functionare a celulelor.

Mentinerea unui ph optim ajuta la pastrarea unui echilibru ionic si hidric intre membrana celulara si spatiul interstitial, permitand celulei sa-si exercite functiile optim si sa-si pastreze structura si calitatea pentru o perioada mai lunga de timp. Pe langa acest efect, lamaia contine antioxidanti, care actioneaza asupra membranei celulare, mentinand celulele viabile si nepermitandu-le sa imbatraneasca.
Daca ai unghii moi, casante si patate, fa-ti timp in fiecare seara pentru a masa suprafata acestora cu suc de lamaie. De asemenea lamaia poate fi si o excelenta apa de gura. Nu uita de efectele aromaterapeutice ale lamaii. Foloseste ulei esential pentru a improspata aerul din camera si pentru a-ti asigura o stare de buna dispozitie.

In ultimul rand retine faptul ca lamaia si produsele cosmetice ce contin sucul de lamaie, este aliatul perfect pentru frumusetea ta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu