e natural sa fi frumoasa

vineri, 2 noiembrie 2012



Germeni de legume


Ce trebuie sa stim despre germeni?
Toate semintele in stare germinativa contin enzime. Contin esenta plantei mature, de aceea sunt foarte bogate in minerale, vitamine si enzime. Cercetatorii au demonstrat ca vitalitatea provine din seminte, acolo sunt “ascunse” toate elementele nutritive de care au nevoie plantele. Aceste vitamine, minerale, enzime, hormoni, uleiuri volatile sunt denumite elemente vitale.

Pentru cele mai multe enzime temperatura optima de activitate este 20-40 grade C, majoritatea enzimelor se inactiveaza la temperaturi de peste 60 de grade C. In stare deshidratata enzimele rezista pana la 100 grade C.
Adaugarea germenilor in alimentatie previne afectiunile digestive, stimuleaza cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor, stimuleaza lactatia femeilor care alapteaza, incetineste procesele de imbatranire.
Germenii folositi in terapie cuprind peste 40 de tipuri de plante: leguminoase, oleaginoase, plante medicinale, grau, orz, ovaz, mazare, naut, soia, linte, floareasoarelui, dovleac, schinduf.
Consumul
Germenii de orice fel pot fi consumati cruzi sau macerati in miere: 300g germeni zdrobiti se lasa la macerat in 700g miere, timp de doua saptamani.
Se administreaza o lingura de trei ori pe zi – pentru adulti, o lingurita pe zi – pentru copii.
Este un remediu revitalizant pentru copii, batrani si convalescenti.
  • Germenii de ovaz in miere sunt recomandati in tratamentul afectiunilor cardiovasculare
  • Germenii de naut in miere sunt recomandati in tratarea sterilitatii si impotentei
  • Germenii de dovleac in miere contin proteine, lipide, vitamina E, fosfor, fier, zinc. Sunt recomandati pentru stimularea sistemului imunitar si reglarea activitatii sistemului endocrin.
Putem sa ii punem pe sandvisuri, putem orna cu ei mancarurile gatite, ii putem pune in salate, sucuri de fructe, turmixuri si creme. Au gust foarte placut, germenii de ridichi si cel al cepei au gust foarte accentuat al legumei mature, astfel legumele pot fi inlocuite cu usurinta pe sandvisuri.
Deoarece este un compus concentrat, un singur germen are mai multa substanta activa decat planta matura. Din punct de vedere al eficientei, un bol de salata nu poate echivala cu 5g de germeni.
Cum se pot recunoaste germenii proaspeti si de calitate buna? Sunt buni chiar si dupa doua-trei saptamani. Sunt proaspeti, crocanti, au luciu si sunt plini de viata. Tin mult mai mult de o saptamana, dar daca nu consumam din cutie, nu au loc sa creasca si se incurca, de aceea volumul lor poate sa scada.
Germeni de broccoli GERMENI DE BROCCOLI
Au valoare nutritiva si alimentara ridicata, datorita continutului bogat in glucide, vitamine si saruri minerale. Broccoli are origine comuna cu conopida. Germenii de broccoli reprezinta cea mai complexa sursa naturala de enzime. Prezinta un continut ridicat in saruri minerale Fe, K, Mn, Se, Zn, Mg, Ca iar datorita efectului sinergic al elementelor din compozitie este indispensabil pentru pastrarea sanatatii. Germenii de broccoli sunt o sursa excelenta de vitamina A si C. Germenii au proprietati diuretice bine cunoscute si ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar. Sunt de asemenea foarte bogati in antioxidanti, mult mai multi decat planta.



Germeni de grau GERMENI DE GRAU
Germenii de grau au fost utilizati inca din Egiptul antic, respectiv in medicina populara pentru efectele sale fortificante si depurative. Au un efect antioxidant puternic, fiind o importanta sursa de saruri minerale Ca, K, Fe, Mg, P si vitamine A, B, C, D, E. Sunt o importanta sursa de proteine, datorita continutului in aminoacizi esentiali, care nu pot fi sintetizati in organism, ca atare produsul trebuie consumat in mod regulat. Datorita continutului de sorg, germenii de grau au un procent ridicat de flavonoide si antioxidanti de natura vegetala.



Germeni de schinduf GERMENI DE SCHINDUF
Germenii de schinduf sunt bogati in proteine (23%), saruri minerale Ca, Fe, K, P, Mg, Na, S si vitamine A, B, D. Datorita proprietatilor lor digestive (favorizeaza digestia), se pot consuma singuri sau impreuna cu alti germeni. Au gust diferit atunci cand cresc in lumina directa sau indirecta.



Germeni de linte, mazare, pastai GERMENI DE LINTE
Germenii de linte sunt bogati in proteine (25%), vitamine A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E si saruri minerale Ca, Fe, Mg, K, Se, Zn, Na. Sunt de asemenea foarte bogati in enzime si vitamine. Sunt foarte apreciati pentru valoarea lor nutritiva si gustul lor. Se pot consuma in salate sau supe.


Germeni de lucerna GERMENI DE LUCERNA
Germenii de lucerna sunt cei mai bogati si mai completi germeni. Conform traditiei, primii care au cultivat lucerna au fost arabii, in urma cu 2.000 ani si ei au numit-o “parintele tuturor alimentelor”. In medicina populara, acest remediu natural s-a intrebuintat in tratamentul colitelor. Sunt bogati in 8 enzime importante pentru digestie si compusi importanti precum fitohormoni, saponine, acid L-succinic, clorofila. Sunt o importanta sursa de vitamine A, C, B12, D, E, K si minerale Ca, P, Mg, Mn. Nici un fruct si nici o planta nu contine atatea enzime indispensabile digestiei. Stimuleaza secretia lactata la femeile care alapteaza. Datorita continutului sau de acid de chihlimbar ajuta la mentinerea elasticitatii tesutului conjuctiv. Contin si o cantitate mare de proteine (35%). Mai contin toti aminoacizii esentiali.



Germeni de mustar GERMENI DE MUSTAR
Germenii de mustar ajuta la detoxifierea ficatului si a rinichilor si sunt benefici in cazul problemelor de digestie, constipatie, balonare. Au efect impotriva tumorilor, in primul rand contra celor de tesut epitelial, ajuta circulatia si au efect impotriva problemelor articulatiilor. Stimuleaza transpiratia, ceea ce reduce febra, respectiv vindeca raceala si gripa si reduc nivelul colesterolului si al trigliceridelor. Sunt un puternic antiviral si deparazitant. Contin o enzima aparte ce ajuta la dezvoltarea placentei in timpul sarcinii. Se pot consuma pe toata durata sarcinii, dar sunt recomandate numai cateva fire pe zi.



Germeni de floarea-soarelui GERMENI DE FLOAREA-SOARELUI
Efectele sale de infrumusetare corporala au fost cunoscute inca din antichitate. Efectul principal al germenilor, mentinerea sanatatii epidermei, se datoreaza continutului ridicat in uleiuri, vitamine si saruri minerale cu actiune protectoare. Datorita compusilor cu un continut ridicat in fosfati prezinta efecte de curatare, infrumusetare si hranire a pielii, avand rol in combaterea acneei, fiind in acelasi timp o importanta sursa de vitamina E si B12, respectiv niacina (vitamina pielii). Sunt bogati in compusi minerali: P, Ca, Fe, Zn, I, Mg.


Germeni de rapita GERMENI DE RAPITA
Germenii de rapita au continut ridicat de omega-3 si omega-6, imbunatatesc cirulatia sangelui in ochi. Au efect direct asupra functionarii inimii si redau elasticitatea peretilor arteriali si impiedica scleroza arterelor coronariane. Contin multe vitamine K, E si D. Cresc nivelul globulelor rosii ale sangelui, reduc nivelul colesterolului si ajuta impotriva bolilor splinei. Mentin in echilibru retinerea de apa a organismului, deci infrumuteaza, precum si ajuta productia de colagen, din acesta cauza se schimba elasticitatea pielii, este incetinit procesul de imbatranire a tenului.



Germeni de ridiche GERMENI DE RIDICHE
Au efect de epurare a ficatului si rinichilor, slab efect diuretic si de detoxifiere a organismului. Pe langa continutul in vitamina B, sunt si o importanta sursa de minerale Fe, K, P. Necesitatea prezentei acestui aliment in meniul zilnic este justificata prin continutul in compusi valorosi, cum ar fi fosfatii. Datorita continutului de sorg, sunt bogati in flavonoide si fito-antioxidanti. Componentii cei mai importanti ai germenilor sunt enzimele, respectiv flavonoidele, care actioneaza sinergic, prin potentare reciproca a actiunii.



Germeni de rucola GERMENII DE RUCOLA
Germenii de rucola au proprietati antioxidante excelente si intaresc sistemul imunitar. Gustul lor deosebit se combina intr-un mod agreabil cu diferite alimente. Contin vitamine A, C, P si minerale Fe, Mg. Semintele de rucola nu necesita inmuiere. Este suficient sa le clatiti usor si sa le puneti imediat in germinator. Datorita naturii lor mucilaginoase este recomandata metoda de germinare in tavi. Mentineti-le la temperatura camerei si ferite de lumina pana cand cresc primele frunzulite. Clatiti-le de 1-2 ori pe zi. Utilizati numai atata apa astfel incat sa le mentineti umede, nu imbibate cu apa. Germenii sunt gata in 4-5 zile. Se pot pastra la frigider pana la 1 saptamana. Voinicica are o aroma puternica a carei tarie creste odata cu varsta frunzei. Aroma este adesea descrisa ca fiind asemanatoare nucii, cu un usor iz de ierburi. Planta verde are un gust puternic, amarui si un pic piperat, asemanator unei ridichi, dar cu o aroma de mosc. Frunzele curate se pot pune intr-o punga de plastic sau o cutie ermetica si se pot pastra in frigider.



Germeni de ceapa rosie GERMENI DE CEAPA ROSIE
Germenii de ceapa rosie contin nutrienti care ajuta la dezvoltarea celulelor si sunt un antibiotic natural, curata sangele, ficatul si distrug parazitii monocelulari. Fiind bogati in clorofila, innoiesc sangele. Ajuta ficatul prin dizolvarea grasimilor depuse in acesta. Rezista la mucegai si la micoze, vindeca gripa. Sunt antivirali, antimicotici, antiparazitari, antimicrobieni si sudorifici. Ajuta la eliminarea secretiei din plamani – expectorant. Reduc nivelul colesterolului si pe cel al trigliceridelor, ajuta circulatia limfatica, curata arterele si tenul, curata vezica biliara, caile biliare, precum si splina. Mai ajuta sistemul osos si vindeca glandele bolnave. In cazul tumorilor musculare ajuta la indepartarea toxinelor.



Germeni de trifoi rosu GERMENI DE TRIFOI ROSU
Au efect antispasmodic, expectorant, antiinflamator. Contin toate substantele minerale care sunt necesare pentru buna functionare a glandelor si sunt recomandati impotriva reumatismului si bolilor articulatiilor. Hranesc, intaresc si curata sangele. Pot dizolva grasimile depuse in ficat. In cazul deformarilor maligne trifoiul rosu poate fi o planta eficienta. Celulele canceroase nu se impaca cu plantele vii, nu se pot dezvolta, nu se pot hrani cu ele.



Germeni de varza rosie GERMENI DE VARZA ROSIE
Ajuta la inmultirea globulelor rosii, au efect in primul rand impotriva celulelor canceroase cu mai multe tesuturi. Contin vitamina U, mentinand sanatatea tenului. Lupta impotriva celulelor canceroase datorita iodului continut. Reduc nivelul colesterolului si al trigliceridelor, au enzime care blocheaza dezvoltarea tumorilor. Incetinesc imbatranirea si ajuta la regenerarea celulara si datorita continutului de minerale curata vasele cerebrale. Reprezinta un antiinflamator foarte puternic. Contin foarte mult fier, au nivel ridicat de vitamina C, fiind un antioxidant puternic. Ajuta functiile ficatului, la eliminarea toxinelor din articulatii, iar in cazul glaucomului, ajuta vederea.



Germeni de creson GERMENI DE CRESON
Cresonul este o planta originara din teritoriul Iranului de azi. Ca planta medicinala valoroasa, cresonul a fost cunoscut si utilizat in China inca din anul 1500 i. Chr. Au un continut ridicat de sulf, respectiv iod, a caror combinatie este un excelent remediu cu efect de ameliorare a functionarii glandelor cu secretie interna. Iodul din compozitie este indispensabil bunei functionari a tiroidei si celulelor nervoase. Mai contin vitamine A, C, E, K si minerale Ca, Fe, S. Efectul benefic al flavonoidelor a fost studiat si demonstrat in numeroase cercetari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu