e natural sa fi frumoasa

vineri, 2 noiembrie 2012

Verbina, denumita si "iarba sacra"

Verbina, denumita si "iarba sacra" de catre persani, egipteni si romani, este una din cele mai vechi plante medicinale si magice, avand "state de serviciu", datand de acum nu mai putin de 5000 de ani. O gasim ca atare la vechii azteci si la daci, la druizi si la chinezi, la vracii din arhipelagurile din Pacific si la medicii din Roma sau Grecia antica, la pieile rosii din America de Nord si la persani sau la egipteni. Pe o intindere uriasa in timp si in spatiu, gasim aceasta enigmatica verbina, pretuita atat de medici, cat si de magicieni.

Descrierea plantei
Este o planta ruderala ierboasa sau, mai simplu spus, o buruiana care creste pe locuri virane si prin preajma locuintelor. Cel mai adesea, o gasim in preajma satelor si a locuintelor, acolo unde pamantul este ingrasat cu gunoaie si unde ea vegeteaza excelent.

Ajunge pana la un metru inaltime, are flori liliachii si frunzele de pe tulpina florifera sunt inguste si zimtate. In pamant, dezvolta o radacina puternica, in care toamna isi depoziteaza substantele de rezerva, radacina din care in fiecare an planta rasare din nou.

Cum recoltam verbina

Se culege in iulie-august, cand este inflorita si cand are maximul calitatilor terapeutice. De la verbina se culege partea aeriana, adica tulpina cu tot cu frunze si flori, care se recolteaza prin taiere, fara a smulge radacina, din care vor iesi ulterior alte tulpini.

Dupa recoltare, se intind tulpinile de verbina la uscat, in strat subtire, intr-un loc bine aerisit si lipsit de umiditate. Atunci cand s-au uscat, tulpinile se rup cu un pocnet sec (cand sunt indoite), semn ca poate fi pusa la pastrat in pungi de hartie sau in saculeti de panza. Iata in continuare si cateva elemente despre prepararea verbinei:
 

Utilitatea plantei

Jumatate din bolile pe care aceasta planta le trateaza tin de sistemul nervos si de psihic, domeniu in care verbina are proprietati de-a dreptul miraculoase. Ea nu doar calmeaza si alina durerea, reduce tensiunea psihica si diferitele tulburari de tip depresiv, ci joaca si un adevarat rol de protectie, preintimpinind tulburarile la acest nivel.

Folosita in aromoterapie, esenta de verbina isi degaja substantele sale binefacatoare in atmosfera din incapere, producand o incarcare energetica de tip Yin, actionand rapid prin energia Yang. Altfel spus, desi este o esenta blanda, actiunea sa este eficace si rapida, determinand in scurt timp refacerea tonusului psihic.
 

Cosmetica si frumusete

Pentru ca parul sa se regenereze in locurile de unde a cazut, se spala zona respectiva cu o infuzie combinata de verbina, obtinuta din patru lingurite de planta maruntita la o cana de apa. Ultimul clatit se face cu infuzie combinata de verbina, pentru ca parul sa se indeseasca si pentru ca firul sa devina puternic si rezistent.

Daca vreti sa fiti sanatosi si armoniosi folositi uleiul volatil de verbina ca sa fiti spornici si fericiti. „Iarba sacra” va va ajuta sa va schimbati viata in bine, pentru ca sa ii ajutati la randul vostru si pe altii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu