e natural sa fi frumoasa

vineri, 2 noiembrie 2012

Uleiul de Argan, "Aurul Marocului"

Uleiul de argan, cunsocut si sub numele de aurul verde de Maroc, este unic in lume datorita caracteristicilor sale nutritive si cosmetice.
Este considerat un ulei scump, datorita faptului ca este cel mai rar ulei din lume. Asta din cauza ca arborele de argan creste pe zone restranse, avand nevoie de anumite conditii climaterice. Uleiul este produs in regiunea Essaouira si este folosit in medicina traditionala, in tratarea acneei, varicelei, reumatismului si in scaderea nivelului de colesterol, dar si ca produs de infrumusetare, pentru intretinerea pielii si a parului.

Din antichitate femeile isi masau corpul si parul cu ulei de argan si inainte de aceasta, dadeau o lingura de argan pur nou nascutilor, o modalitate de a le ura viata lunga. Din timpuri stravechi, berberii din Maroc utilizau acest ulei mistic pentru tratarea si prevenirea unor boli.

Arborele de argan

Arganul se intalneste mai ales in sud-estul Marocului si este o specie ce a supravietuit unei epoci in care aceasta parte a lumii era mult mai umeda. Arganul acopera aproximativ 800 000 de hectare in partea atlantica a continentului african.

Acest arbore reuseste sa supravietuiasca in conditii de seceta cronica si in soluri sarace, calcaroase, deseori incultivabile, datorita retelei sale de radacini extrem de dezvoltate. Pentru agronomii marocani, arganul este de neinlocuit in lupta impotriva degradarii solului si desertificarii progresive din sudului Marocului. Arganul este un arbore spinos, cu un trunchi deseori curbat, deformat, cu frunzele de un verde clar, fructe numeroase ce seamana cu maslinele. Ele contin un sambure dur, de un maro deschis.

Tratamente cosmetice naturiste

Pentru uz cosmetic, uleiul de argan are efect de regenerare si anti-rid si este benefic pentru pielea uscata, pentru acnee, psoriazis, eczme, riduri. Bogat in acizi grasi si vitamina E, antioxidanti, polifenoli, squalene, Omega 9 si Omega 6, uleiul de argan este si acum principalul produs utilizat pentru ingrijirea pielii, a parului si a unghiilor in Maroc.
Aplicat in stare naturala pe piele (fara a fi introdus in anumite produse ca lotiunile, cremele, mastile etc), uleiul de argan ajuta celulele pielii sa lupte impotriva uscarii acesteia si implicit a imbatranirii.
De asemenea, detine capacitatea de a fortifica firul de par, unghiile si de a regenera pielea afectata de acnee severa sau arsuri.
Amestecat cu suc de lamaie, uleiul de argan ajuta la fortifierea unghiilor si la protejarea lor pentru o perioada mai lunga de timp.

Uleiul de argan ajuta in procesul de cicatrizare si poate face sa dispara de exemplu urmele de varicela. Trebuie sa mai retineti si ca interesul pentru uleiul de argan consta in faptul ca acesta este foarte bogat in vitamina E si in steroli care ii confera excelente proprietati antioxidante, eficiente dupa cum se stie in reducerea ridurilor.

La ce e bun uleiul de argan

Uleiul de argan este bogat in omega 6 si omega 3, contine acizi grasi esentiali care contribuie la schimburile realizate la nivel cutanat si regleaza sistemul imunitar al pielii. Uleiul de argan este foarte bogat in vitamina E, antioxidanti, si in steroli, ceea ce explica proprietatile sale de intinerire a pielii:
• hidrateaza, trateaza, intinereste pielea cu efect de durata;
• stimuleaza refacerea pielii si creaza o bariera impotriva factorilor externi, prevenind ridurile;
• reface echilibrul hidrolipidic pentru o mai buna hidratare a pielii;
• incetineste efectele imbatranirii;
• dreneaza pielea grasa si revitalizeaza pielea terna;
• trateza iritatii, amelioraza vergeturi si boli de piele;
• extraordinare efecte si in tratamentul parului.

Alte efecte benefice:
• relaxare si vitalitate
• stabilizeaza hipercolesterolemia reducand nivelul colesterolului rau si imbunatatind nivelul colesterolului bun
• reduce hipertensiunea
• are efect anti-obezitate fiind consumat pe stomacul gol
• are un efect pozitiv in functionarea ficatului
• relanseaza si stimuleaza oxigenarea celulara ameliorand calitatea depunerilor intercelulare
• efect antirid (impiedica uscarea pielii si imbatranirea ei fiziologica regenerand filmul hidrolipidic si marind aportul nutitiv la nivel de celula)
• are proprietati anticancerigene

Pe scurt, un singur produs pe care il poti folosi pentru ingrijire si frumusetea intregului corp. Pentru femei insarcinate e foarte bun in prevenirea vergeturilor si elasticitatea pielii.
Daca acest ulei de argan este pe deasupra si “bio”, adica nu contine reziduuri de pesticide, ingrasaminte etc si in acelasi timp procesarea lui a fost “curata”, la rece – acest dar al naturii se transforma intr-o incantare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu